Hovböld

Tänkte berätta varför Tyvar för tillfället har vila. Det var så att efter sommaren började jag (Felicia) att rida Tyvar igen och märkte att han vart väldigt öm i hovarna, ville inte gå på hårda underlag och smet gärna ner i diket (där det är mjukt). Eftersom han gick barfota och inte många gånger förr hade fått på asfalt trodde jag att han bara var öm. Men han vart värre bara tvärt och förvärrades snabbt och då är det ofta en hovböld det gäller.

Det är en vanlig diagnos men hovbölden satt långt inne så veterinären fick karva bort mycket av hoven för att släppa ut bölden. Så nu måste han på grund av att det är så fuktigt ute stå inne på torrt underlag tills hovväggen läkt till sig. Han har även fått på sig skor för första gången och det kallar vi vuxenpoäng!

fyra år och har boxvila, lika med pigg

http://youtu.be/zjzO8XN_3Oc

Morgonprommis

Tyvar

 
Tyvar är en islandshäst, valack född 2008 efter (info om stam kommer). Han har bott på gården sedan han var ett år och påbörjade inridning vintern 2011/2012. Under våren har vi kommit så långt att jag kunde rida på honom själv. Han har under flera perioder hela våren haft vila och näst intill hela sommaren. Nu i höst tog vi nya tag och märkte snabbt att flera saker fullit på plats. 
 
Tyvar är en bestämd kille som man måste visa att man bestämmer över. Däremot är det viktigt att berätta att man är ett team som jobbar tillsammans och inte tror att man kan köra över honom. Vilket jag tycker är viktigt i all hästhantering och ridning för att behålla glädjen. 
 
För tre veckor sedan vart Tyvar halt och vetrinär Gunnar Rangul fick komma ut och göra en undersökning. Han hade fått en hovböld och var tvungen att verka bort stora delar av hoven. En hovböld är en bra diagnos och näst intill alla blir helt återställd efter kort tid. En hovböld uppkommer ofta genom små skador i lamellranden* där bakterier frodas och bryter ner horn*. När infektionen når tillräckligt långt angrips kötthoven och hästen blir kraftigt halt väldigt plötsligt. Det är svullnaden och trycket mot kötthoven som gör ont. En böld skapas då i hoven som vill söka sig utåt och där brukar vetrinär eller hovslagare vara med och hjälpa till att öppna upp och ta ut hovbölden.
 
Eftersom att bölden satt så långt inne och så mycket av hoven tagits bort måste såret läka ut och hovväggen måste bli starkare. Därför han han haft boxvila i tre veckor, han har alltså vilat i boxen och får gå korta prommenader tills hoven läkt ordentligt. Men han är snart tillbaka på banan. 
 
Det här var en enkel presentation av våran arbetkamrat under det här året, honom kommer ni få höra mycker mer om i framöver.
 
*horn är som hästens motsvarighet till människors naglar.
*lamellrand - se bild
 

Presentation av arbete

Vi är två tjejer som heter Felicia och Madicken, vi studerar tredje året naturvetenskap på Timrå gymnasium. En kurs som vi läser heter projektarbete där vi själva får komma på och ansvara för ett arbete på 100 poäng. Vi har då valt att rida in en unghäst som heter Tyvar och följa hans utveckling. Mer om oss och hästen kommer i separata inlägg snart. 
 
Vi valde att arbeta med en häst som var påbörjad inriden för att vi ska hinna nå något resultat. Eftersom att hästar av naturen konstant flyttar fokus så blir den lätt mentalt trött och för den unga hästen som hela tiden träffar på nya intryck blir den ännu lättare trött. Man behöver också ge den unga hästen pauser i inlärningen för att låta den smälta den nya informationen och omställningen som skett. Det gör att inridningen tar tid och därför valde vi en som redan hade gått några steg fram för att bli en inriden häst. 
 
Vårat mål med Tyvar är att han i Juni ska vara klar för att starta en tävling och eftersom att projektarbetet ska vara klart innan dess så har vi satt upp flera mindre delmål som vi ska bocka av och lättare veta om vi kommer klara vårat mål. 
 
Vi jobbar med Tyvar tre till fyra gånger i veckan och vi ska försöka uppdatera här så ofta vi kan. Mer separata inlägg som presenterar våran veckoplanering vi arbetar med varje vecka kommer och dessutom fler uppdateringar. Där kommer vi även att presentera våra delmål som vi ska försöka genomföra. 
 
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.

projecttyvar.blogg.se

Vi är två tjejer som går sista året på gymnasiet och har valt att driva project tyvar för att kunna dokumentera arbetets gång av vårt projektarbete som är att rida in en unghäst.

RSS 2.0