Tyvar

 
Tyvar är en islandshäst, valack född 2008 efter (info om stam kommer). Han har bott på gården sedan han var ett år och påbörjade inridning vintern 2011/2012. Under våren har vi kommit så långt att jag kunde rida på honom själv. Han har under flera perioder hela våren haft vila och näst intill hela sommaren. Nu i höst tog vi nya tag och märkte snabbt att flera saker fullit på plats. 
 
Tyvar är en bestämd kille som man måste visa att man bestämmer över. Däremot är det viktigt att berätta att man är ett team som jobbar tillsammans och inte tror att man kan köra över honom. Vilket jag tycker är viktigt i all hästhantering och ridning för att behålla glädjen. 
 
För tre veckor sedan vart Tyvar halt och vetrinär Gunnar Rangul fick komma ut och göra en undersökning. Han hade fått en hovböld och var tvungen att verka bort stora delar av hoven. En hovböld är en bra diagnos och näst intill alla blir helt återställd efter kort tid. En hovböld uppkommer ofta genom små skador i lamellranden* där bakterier frodas och bryter ner horn*. När infektionen når tillräckligt långt angrips kötthoven och hästen blir kraftigt halt väldigt plötsligt. Det är svullnaden och trycket mot kötthoven som gör ont. En böld skapas då i hoven som vill söka sig utåt och där brukar vetrinär eller hovslagare vara med och hjälpa till att öppna upp och ta ut hovbölden.
 
Eftersom att bölden satt så långt inne och så mycket av hoven tagits bort måste såret läka ut och hovväggen måste bli starkare. Därför han han haft boxvila i tre veckor, han har alltså vilat i boxen och får gå korta prommenader tills hoven läkt ordentligt. Men han är snart tillbaka på banan. 
 
Det här var en enkel presentation av våran arbetkamrat under det här året, honom kommer ni få höra mycker mer om i framöver.
 
*horn är som hästens motsvarighet till människors naglar.
*lamellrand - se bild
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

projecttyvar.blogg.se

Vi är två tjejer som går sista året på gymnasiet och har valt att driva project tyvar för att kunna dokumentera arbetets gång av vårt projektarbete som är att rida in en unghäst.

RSS 2.0